flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВССУ роз’яснив порядок розгляду справ за участю народних засідателів

27 жовтня 2016, 09:02

 Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і  кримінальних справ в інформаційному листі від 21 жовтня 2016 року роз’яснив порядок участі народних засідателів у розгляді справ після набрання чинності змінами до Конституції України  (щодо правосуддя).

30 вересня 2016 року   набрав чинності Закон №1401,  яким розділ VIII Конституції України викладено в новій редакції, а також Закон України від 02 червня 2016 року №1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон №1402). Процесуальне законодавство має бути приведено у відповідність із зазначеним Законом.

 

Згідно з новою редакцією статті 124 Конституції України та статті  5 Закону №1402  народ бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних. Можливість здійснення правосуддя народними засідателями ці норми не передбачають. Одночасно, частиною другою статті 18 ЦПК України встановлено, що у випадках, встановлених цим Кодексом, цивільні справи у судах першої інстанції розглядаються колегією у складі одного судді та двох народних засідателів, які при здійсненні правосуддя  користуються всіма правами судді. А частиною четвертою статті 234 ЦПК України визначено категорії справ окремого провадження, розгляд яких проводиться за участю народних засідателів.
Це, зокрема, справи про визнання фізичної особи недієздатною, про визнання фізичної особи безвісно відсутньою. Чи оголошення її померлою, про надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку, про усиновлення.
Ураховуючи те, що склад суду визначається нормами ЦПК України, а здійснення правосуддя у визначених ЦПК України категоріях справ неможливе без залучення народних засідателів, оскільки його нормами іншого порядку розгляду таких справ не передбачено, а також з метою забезпечення реалізації права осіб на доступ до правосуддя, ВССУ в своєму листі рекомендував судам здійснювати судочинство за участю народних   засідателів у передбачених ЦПК України випадках до внесення відповідних змін до процесуального законодавства.