flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер Судової палати у господарських справах Верховного Суду Анатолій ЄМЕЦЬ:

07 грудня 2016, 08:57

 «Фактично ми на межі зупинення роботи»

В„–49 (1295) 03.12—09.12.2016

 

У Верховному Суді залишився працювати 21 володар мантій. При цьому з чотирьох палат найменше законників у Судовій палаті у господарських справах. А розглядати справи «верховникам» потрібно буде ще 4 місяці. Чи впораються вони з обсягом роботи? Як вирішуватимуть проблеми з кворумом? Про це журналіст «ЗіБ» запитав у судді-спікера згаданої палати Анатолія ЄМЦЯ.



 «Різко змінювати спеціалізацію, особливо в цей перехідний період, ніхто не хоче»

— Анатолію Анатолійовичу, як позначилося на роботі палати те, що в ній сьогодні працює троє осіб?

— Звичайно, зросло навантаження. Відповідно до закону «Про судоустрій і статус суддів» від 7.07.2010 до складу ВС входило 48 осіб, тобто в судовій палаті мало бути 12 суддів. Сьогодні залишилося тільки троє. Дванадцять поділимо на три і що отримаємо? Навантаження зросло на 400%. Це по-перше.

По-друге, у нас ніхто не має права ні захворіти, ні піти у відпустку, ні поїхати у відрядження. Тому фактично ми на межі зупинення роботи. Щодня, крім п’ятниці, у нас засідання.

— Чи є перспектива покращення ситуації? Може, хтось прийде до вашої палати з іншої?

— Такої можливості немає. Всі судові палати працюють у невеликому складі: в адміністративній та цивільній — по 5 осіб, у кримінальній — 8. Ми пропонували колегам перейти до Судової палати у господарських справах, але охочих немає. Різко змінювати спеціалізацію, особливо в цей перехідний період (з огляду на те, що ліквідація суду неминуча), ніхто не хоче.

— Але ж все одно до кінця березня господарській палаті доведеться працювати у такому складі.

— Так, якщо не в меншому. Якщо виникнуть непередбачувані ситуації, то робота палати зупиниться. Зараз одному судді нашої палати заявили відвід. У грудні має відбутися засідання Пленуму ВС, на якому планується визначити особу, яка прийде до нас з іншої палати для розгляду однієї справи. Таку заміну потрібно провести у рамках закону: щоб проголосував Пленум. На засіданні останнього можуть виникнути проблеми з кворумом, кожен член Пленуму голосуватиме індивідуально, не дай Боже, не переведуть…

«Одна колега збирається до Касаційного господарського, 
а друга — до цивільного суду»

— Ніхто з трьох суддів, які працюють у палаті, не має наміру піти у відставку?

— Ми всі троє зареєструвалися для участі в конкурсі на посади суддів ВС. Документи ще не подали, бо часу немає.

— Виходить, якщо станете суддями нового ВС, то доведеться розглядати залишок справ, який перейде від господарської палати.

— Не знаю, як вчинить законодавець у питанні передання справ з ВС до касаційних судів. Річ у тім, що у ВС я працював у трьох юрисдикціях. У 2008 році, коли прийшов до ВС, працював у Військовій колегії. У 2010-му, як ви знаєте, її ліквідували.

До речі, нас тоді в колегії було теж троє осіб. Як-то кажуть, історія повторюється. Першим звільнили Олександра Волкова, Микола Пінчук був відряджений до Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Залишився один я і понад 140 справ у провадженні. Законодавець, ліквідувавши Військову колегію ВС, не сказав, що робити зі справами. І тільки через рік з гаком він визначив, що ці справи необхідно передати до новоствореного Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Тоді я передав ці справи, написав заяву для переходу до Судової палати у кримінальних справах ВС. Адже я фактично «криміналіст»: працював слідчим, в апеляційному суді слухав справи у кримінальній палаті.

У 2012-му, оскільки у кримінальній палаті справ обмаль, тодішній Голова ВС Петро Пилипчук сказав мені: «Ви ще молодий, вам можна перевчитися. Попрацюйте в господарській палаті, бо там мало людей, а навантаження велике».

Я написав заяву, на засіданні Пленуму ВС мене перевели до Судової палати у господарських справах. 12 січня 2017 року виповниться 5 років, як працюю в цій палаті.

— То ви маєте намір працювати в Касаційному господарському суді?

— Так. Одна моя колега з палати теж збирається до Касаційного господарського суду, а друга — до Касаційного цивільного суду.

— Тож ви до початку роботи нового ВС працюватимете в такому складі?

— Так. У кращому випадку.