flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як працює судова система: простими словами про головне

07 грудня 2016, 10:53

  У житті краще намагатися вирішувати всі суперечки за допомогою переговорів, але іноді звернення до суду виглядає неминучим. Hyser розповість, що робити в такому випадку.

Для чого потрібен суд і коли слід звертатися до нього за допомогою?

Суд - це державний орган влади, куди громадяни можуть звернутися, щоб захистити свої права. Люди йдуть до суду для вирішення спорів. При цьому не грає ролі, з ким у людини виникла суперечка - податковою службою, далекою родичкою, яка претендує на частину спадщини вашого дідуся, або магазином, який відмовляється повертати вам гроші за неякісний товар.

Головне завдання суду - визначити, хто правий, і дати чіткі інструкції щодо вирішення спірної ситуації.

Для звернення до суду необхідно, щоб співпали три умови:

  1. Вам здалося, що мало місце порушення ваших прав;
  2. Потенційний порушник не хоче виправити свою помилку і не визнає себе винним;
  3. Ви не можете вирішити спір за допомогою переговорів.

Наприклад, ви створили сайт для клієнта, але він відмовився приймати роботу і оплачувати її. Кілька тижнів переговорів не принесли успіху: замовник так і не пояснив, чому йому не сподобався сайт. Ресурс вже працює, а ви так і не отримали обіцяних грошей. У цьому випадку потрібно звертатися в суд.

Коли починає працювати прокуратура?

Якщо спір пов'язаний з інтересами двох рівних осіб (питання спадщини, орендної плати, боргів, повернення товарів, незаконного звільнення і т.д.), то прокуратура не втручатиметься. Судовий процес починається на підставі позовної заяви.

Прокуратура ініціює судові розгляди тільки у кримінальних справах, пов'язаних, наприклад, з шахрайством або пограбуванням. У такому випадку немає позивача і відповідача, а сторонами в суді виступають державний обвинувач (прокурор) і обвинувачений.

До якого суду потрібно звернутися ФОП в разі спору з компанією-замовником?

В Україні функціонує кілька видів судів, кожен з яких спеціалізується на окремих питаннях. Якщо ФОП судиться з юридичною особою, то слід звернутися до господарського суду. Часто назва відповідального за рішення вашого спору суду можна знайти в договорі. Якщо в договорі про це ні слова, то варто звернутися до господарського суду за місцем реєстрації компанії-відповідача.

Як правило, позов подають в суд за місцем знаходження відповідача. Якщо спір виник з організацією, то позов потрібно подавати за місцем її юридичної адреси.

Судові процедури в господарському суді

Для початку потрібно подати в письмовому вигляді позовну заяву, підтверджене вашим підписом або підписом вашого представника.

У заяві потрібно описати вимоги до відповідача, посилаючись на законодавчу базу, обставини, на яких базуються вимоги, а також докази вашої позиції. У разі грошового спору в позов необхідно включити розрахунок стягуваної суми, вартість позову та судового збору.

Перед тим як подавати позов до господарського суду, необхідно відправити його копію і додатки до нього всім особам, які беруть участь у справі. Разом із заявою треба подати квитанції про відправку.

Скільки триває судовий процес?

Тривалість процесу залежить від складності справи та активності сторін. Після надходження позову суд повинен призначити судове засідання. Суд може винести вердикт вже після першого засідання або ж кілька разів поспіль відкласти розгляд справи, якщо сторони постійно надають нові документи, докази та аргументи.При цьому деякі справи суд відкладає на цілий місяць, оскільки у нього є свій графік, куди не завжди вдається оперативно внести ще одну справу. 
Зазвичай судовий процес триває від одного до шести місяців.

Скільки він буде коштувати?

Вартість залежить від складності справи і того, до якого суду ви звернулися. Але вам все одно доведеться заплатити судовий збір та оплатити послуги юриста. Самі поширеними видами судового збору в господарських судах є:

1) позовну заяву майнового характеру - 1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 5 розмірів мінімальної заробітної плати для фізичних осіб та ФОП; 1,5% ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати для юридичних осіб;

2) позовну заяву немайнового характеру - 0,4 розміру мінімальної заробітної плати для фізичних осіб і 1 розмір мінімальної заробітної плати для юросіб та ФОП.

Послуги юриста коштують набагато дорожче. Середньостатистична вартість послуг юриста по комплексному ведення справи в Києві становить 5 тисяч гривень.

Крім витрат на судовий збір та послуги юриста доведеться витрачати гроші на друк документів і послуги «Укрпошти».

Чи треба наймати юриста?

Це залежить від складності спору. Часом досить важко правильно інтерпретувати закон. Якщо у вас не найвигідніша позиція, то закон необхідно не тільки зрозуміти, а й правильно трактувати, щоб отримати з цього вигоду.

Якщо ви вважаєте, що здатні подати позов, зібрати потрібні докази, розробити тактику і виступити в судовому процесі, то можете обійтися і без послуг юриста.

Але не забувайте, що суд не закінчується позовом. Є ще письмові клопотання, заяви і скарги, які необхідно оформляти в строгому порядку. Всі процесуальні дії потрібно підкріплювати відповідними правовими нормами.Якщо ви оплатите послуги юриста, то він візьме на себе всі ці питання.

Чи можна вимагати компенсацію в мільйон гривень за моральну шкоду?

Позивач має право вимагати будь-яку суму, яку вважає виправданою, але це не означає, що суд вважатиме її справедливою. Законодавство не прописує ні мінімальної, ні максимальної суми компенсації моральної шкоди.Так що тут суд може діяти на свій розсуд.

Визначаючи суму компенсації суд враховує ступінь вини порушника, характер фізичного і морального шкоди, заподіяної позивачеві, а також вимоги розумності і справедливості. Таким чином суд визначає розмір компенсації за моральну шкоду, виходячи з обставин справи. Тобто якщо ви вимагаєте 1 млн гривень, потрібно пояснити суду, звідки ви взяли саме цю суму.

Як суд винесе своє рішення і чи буде стежити за його виконанням?

Під час судового засідання суд оголошує лише резолютивну частину рішення - висновки про задоволення позову або про часткове (повне) відмову. Крім того, суд зазначає, хто буде оплачувати судові витрати, а також термін і порядок оскарження рішення. Пізніше суд готує рішення в повному обсязі.

Через місяць після виготовлення рішення в повному обсязі, воно вступає в силу і сторони повинні його виконувати. До цього моменту можна оскаржити рішення в апеляційному суді.

Якщо опонент не виконає рішення, то необхідно отримати виконавчий лист і з ним звернутися в службу судових приставів-виконавців. Саме вони займаються примусовим виконанням рішення суду: заарештовують рахунки відповідача в банку і, в разі необхідності, відповідають за розпродаж майна відповідача.

Правда, що всі судді беруть хабарі?

Завжди існує ризик, що суддя, який розглядає ваша справа, виявиться корупціонером. Але якщо вдасться викрити його в корупції, то справу передадуть іншому судді.

Безумовно, не всі українські судді - хабарники. Судді - це перш за все люди, у багатьох з них досить гідності, щоб відмовлятися від хабарів.

Тут свою роль відіграє репутаційний фактор: жоден суддя не буде жертвувати своєю кар'єрою заради хабара, яка в кілька разів менше його зарплати. Тому у випадках з позовами на суму до 10 тис. Гривень ризик корупції мінімальний.

Що ще потрібно знати про суд?

Хоча суд і є органом влади, але рішення в ньому беруть люди. Так що ваша головна мета в судовому процесі - переконати людину в мантії. Суддя звертає увагу на наявність послідовної і чіткої позиції. Необхідно детально обґрунтувати всі свої докази.

Важливу роль відіграє форматування документів. Судді зручніше читати розділений на абзаци текст, в якому виділені всі істотні моменти, а не суцільний набір букв. Документ повинен бути оформлений так, щоб легко читався по діагоналі.

 

Джерело: hyser.com.ua