flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

НАЗК оприлюднило пам’ятку для е-декларантів

05 лютого 2018, 10:21

Національне агентство зі запобігання корупції оприлюднило пам’ятку для суб’єтків декларування.

НАЗК, нагадує, що Закон України «Про запобігання корупції» визначає обов’язок подання та оприлюднення електронної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Декларація подається щорічно до 1 квітня кожного поточного року за минулий рік шляхом оприлюднення інформації про майно та фінансові зобов’язання в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

З 1 січня 2018 року розпочався етап декларування за 2017 рік.

Яка інформація зазначається у полі «Ідентифікаційний номер» у розділі декларації «Цінне рухоме майно – транспортні засоби»?

У цьому полі слід зазначити ідентифікаційний номер транспортного засобу, якщо він наявний. Наприклад, для автомобіля слід вказати ідентифікаційний номер, тобто вказаний у технічному паспорті на транспортний засіб номер шасі (кузова, рами).

Чи слід декларувати транспортний засіб, якщо суб’єкт декларування користувався ним упродовж року, але станом на 31 грудня вже не користується?

Транспортні засоби декларуються відповідно до їх наявності станом на останній день звітного періоду.

Що охоплює поняття «Доходи, у тому числі подарунки» (розділ 11 декларації)?

Згідно з пунктом 7 частини першої статті 46 Закону у декларації зазначаються відомості про отримані (нараховані) доходи, у тому числі доходи у вигляді заробітної плати (грошового забезпечення), отримані як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, гонорари, дивіденди, проценти, роялті, страхові виплати, благодійна допомога, пенсія, доходи від відчуження цінних паперів та корпоративних прав, подарунки та інші доходи.

Такі відомості включають дані про вид доходу, джерело доходу та його розмір.

Інформацію про які доходи необхідно зазначати в декларації?

Доходи включають: заробітну плату (грошове забезпечення), отриману як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом; гонорари та інші виплати згідно з цивільно-правовими правочинами; дохід від підприємницької або незалежної професійної діяльності; дохід від надання майна в оренду (користування); дивіденди; проценти; роялті; страхові виплати;    виграші (призи) у лотерею чи в інші розіграші, у букмекерському парі, у парі тоталізатора;    призи (виграші) у грошовій формі, одержані за перемогу та/або участь в аматорських спортивних змаганнях; благодійну допомогу; пенсію; спадщину; доходи від відчуження цінних паперів чи корпоративних прав; подарунки та інші доходи.

Що необхідно зазначати у полі «Джерело доходу»?

У більшості випадків джерелом доходу є організація, в якій було отримано такий дохід. Водночас в деяких випадках джерелом доходу суб’єкт декларування може зазначити себе, якщо такий дохід було отримано від підприємницької діяльності.

Що слід вносити до розділу 13 «Фінансові зобов’язання» декларації?

Згідно з пунктом 9 частини першої статті 46 Закону у декларації зазначаються відомості про фінансові зобов’язання, у тому числі отримані кредити, позики, зобов’язання за договорами лізингу, розмір сплачених коштів в рахунок основної суми позики (кредиту) та процентів за позикою (кредитом), зобов’язання за договорами страхування та недержавного пенсійного забезпечення, позичені іншим особам кошти.

Відомості щодо фінансових зобов’язань включають дані про вид зобов’язання, його розмір, валюту зобов’язання, інформацію про особу, стосовно якої виникли такі зобов’язання, відповідно до пункту 1 частини першої цієї статті, або найменування відповідної юридичної особи із зазначенням коду Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, та дату виникнення зобов’язання. Такі відомості зазначаються лише у разі, якщо розмір зобов’язання перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року. У разі якщо розмір зобов’язання не перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року, зазначається лише загальний розмір такого фінансового зобов’язання.

Які фінансові зобов’язання відображаються у декларації?

У декларації відображаються фінансові зобов’язання суб’єкта декларування та членів його сім’ї, які є дійсними станом на останній день звітного періоду.

Під фінансовими зобов’язаннями у цілях декларування розуміються:

  • отримані кредити, позики;
  • інші кошти, які були позичені суб’єкту декларування або члену його сім’ї іншими особами, зокрема поворотна безвідсоткова фінансова допомога, отримана і не повернена у звітному періоді суб’єктом декларування або членом його сім’ї;
  • зобов’язання за договором лізингу;
  • зобов’язання за договором страхування;
  • зобов’язання за договором недержавного пенсійного забезпечення;
  • несплачені податкові зобов’язання;
  • інші зобов’язання (у декларації необхідно зазначити, які саме).

У розділі «Фінансові зобов’язання» відображаються також відомості про розмір сплачених суб’єктом декларування або членом його сім’ї коштів в рахунок основної суми.

Що означає «цінне рухоме майно - транспортні засоби» (розділ 6 декларації)?

Відповідно до підпункту «б» пункту 3 частини першої статті 46 Закону у декларації зазначаються відомості про цінне рухоме майно, вартість якого перевищує 100 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року, що належить суб’єкту декларування або членам його сім’ї на праві приватної власності, у тому числі спільної власності, або перебуває в її володінні або користуванні незалежно від форми правочину, внаслідок якого набуте таке право. Такі відомості включають дані щодо транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, а також щодо їх марки та моделі, року випуску, ідентифікаційного номера (за наявності). Відомості про транспортні засоби та інші самохідні машини і механізми зазначаються незалежно від їх вартості.

Джерело: Всеукраїнська асоціація кадровиків